Χρήσιμες Συνδέσεις
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Μουσείο Νερού, στην οδό Φραγκλίνου Ρούσβελτ στη Λεμεσό, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού πραγματοποίησε σήμερα εκδήλωση με τίτλο «Νερό – Διαχείριση & Προστασία». Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, η οποία εορτάζεται στις 22 Μαρτίου ανά τον κόσμο, ενώ εντάσσεται στις εκδηλώσεις του ΣΥΛ στο πλαίσιο εορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Νερού.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με τον χαιρετισμό από τον Έπαρχο Λεμεσού και Πρόεδρο του ΣΥΛ κύριο Μάριο Αλεξάνδρου. Ο κύριος Αλεξάνδρου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού που είναι το «Leaving no one behind» και βασίζεται στον στόχο 6 της Ατζέντας 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη, ο οποίος επιδιώκει τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της βιώσιμης διαχείρισης του νερού για όλους, μέχρι το 2030.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο έντιμος Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Κώστας Καδής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και η κυβέρνηση θέτουν το υδατικό στις πιο ψηλές τους προτεραιότητες, ώστε ο κάθε πολίτης και επισκέπτης αυτού του τόπου να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε καλής ποιότητας νερό». Επίσης τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης και υπεύθυνης στάσης των πολιτών και τη σπουδαιότητα της συνεργασίας και της συνεχούς προσπάθειας των οργανισμών που διαχειρίζονται το νερό ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει αυτούς τους οργανισμούς, και το ΣΥΛ, για τη μέχρι τώρα συνεργασία «προσδοκώντας στη συνέχιση και περαιτέρω βελτίωση της, ώστε να φτάσουμε ακόμα πιο κοντά στο στόχο που δεν είναι άλλος από τη διαφύλαξη του δικαιώματος όλων στην πρόσβαση σε αρκετό νερό καλής ποιότητας αλλά και στην προστασία των φυσικών υδατικών σωμάτων και του περιβάλλοντος».
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ομιλίες οι οποίες κάλυψαν ποικίλα και ενδιαφέροντα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση και προστασία του νερού στη Λεμεσό και στην Κύπρο γενικότερα. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν και για πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου από ειδικούς σε θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.
Κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με την πρόοδο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (aqua3S, ΕΠΙΡΡΟΗ, SmartWater2020, CASTWATER, TAMIT) στα οποία συμμετέχει το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη βράβευση των νικητών του Παγκύπριου διαγωνισμού φωτογραφίας, τον οποίο διοργάνωσε το ΣΥΛ σε συνεργασία με την Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου (τμήμα Λεμεσού). Ο κύριος Μάριος Ιωαννίδης, Πρόεδρος της ΦΕΚ (Τμήμα Λεμεσού) παρουσίασε το σκεπτικό της βράβευσης και στη συνέχεια ακολούθησε η απονομή των βραβείων.
Ένας μεγάλος αριθμός Κυβερνητικών Εφημερίδων, γύρω στους 100 δεμένους τόμους, της περιόδου από τις αρχές του 1950, μέχρι τη δεκαετία του 1980, που ανήκει στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, παραδόθηκε ως δωρεά στο Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών (Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο) την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019. Τους τόμους παρέλαβε ο Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού κος Μίμης Σοφοκλέους από τον Ανώτερο Γραφέα του ΣΥΛ Κλείτο Παϊσάνο.
Όπως ανέφερε ο κος Σοφοκλέους, είναι πολύ σημαντική η δωρεά αυτή από το ΣΥΛ, γιατί υπήρχε μεγάλη ζήτηση από επιστήμονες, ερευνητές, δημοσιογράφους και άλλους μελετητές για διάφορα θέματα και ήταν κάτι που έλειπε από το Αρχείο. Έτσι αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο το Αρχείο και προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες για έρευνα και μελέτη για συγκεκριμένα θέματα.
Οι φωτογραφίες από τη σχετική δωρεά του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού διοργάνωσε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, σεμινάριο για το Εργατοτεχνικό Προσωπικό του ΣΥΛ, με θέμα: "Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία".
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση εορτασμού των «60 χρόνων ζωής και προσφοράς» του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στους Κήπους των Γραφείων του Συμβουλίου στην οδό Φραγκλίνου Ρούσβελτ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσημοι φορείς της πόλης όπως Δήμαρχοι, Βουλευτές, Εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Κοινοτικών Συμβουλίων, Κυβερνητικών Υπηρεσιών, συνεργάτες καθώς και μεγάλος αριθμός από το πρώην και νυν προσωπικό του οργανισμού.
Σε σύντομη ομιλία του ο εκπρόσωπος του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος Δρ. Κυριάκος Κύρου, τόνισε τη σημαντικότητα του νερού για την υγεία, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χαιρετίζουμε την πολύπλευρη δράση που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού για να πετύχει τους υψηλούς του στόχους. Τα αποτελέσματα της δράσης είναι εμφανή, τόσο στην καθημερινότητα του καταναλωτή, όσο και στο περιβάλλον».
Στη συνέχεια ο Έπαρχος Λεμεσού και Πρόεδρος του ΣΥΛ κ. Μιχάλης Παρέλλης έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή παρουσιάζοντας τους κυριότερους σταθμούς από τη δημιουργία του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή του προσωπικού ενώ ευχαρίστησε θερμά τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα διευθυντικά στελέχη και τους υπαλλήλους που όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκαν με ζήλο για την ανάπτυξη του οργανισμού.
Η ταινία μικρού μήκους που προβλήθηκε στη συνέχεια, σκηνοθετημένη από τον κ. Πασχάλη Παπαπέτρου, αποτύπωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιστορική διαδρομή του ΣΥΛ και παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την ίδρυση, πορεία και πολύτιμη προσφορά του οργανισμού.
Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι προσωπικές αφηγήσεις παλιών στελεχών του ΣΥΛ.
Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση μιας πρωτότυπης χορογραφίας από 12 χορεύτριες υπό την επιμέλεια της κας Εύης Μιχαηλίδου, με μουσική υπόκρουση από τις συνθέσεις του Σάββα Σάββα με τίτλο «Ιστορίες του νερού».
Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το Διεθνές Εργαστήρι με θέμα τη "Διαχείριση Υδάτινων Πόρων και Τιμολογιακή Πολιτική", το οποίο διοργάνωσε το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, σε συνεργασία με το International Water Association (IWA – Διεθνής Οργανισμός Υδάτων) την Τρίτη 3 Απριλίου 2012, σε ξενοδοχείο της Λεμεσού και στο οποίο παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από όλους τους συνεργαζόμενους Φορείς και Οργανισμούς της Κύπρου που ασχολούνται με τη διαχείριση των Υδάτινων Πόρων.
Στο χαιρετισμό του ο Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού κ. Σωκράτης Μεταξάς (φωτο 1) καλωσόρισε τους 80 Συνέδρους και αναφέρθηκε στους στόχους του εργαστηρίου.
Στη συνέχεια ο Ολλανδός Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Στατιστικής του IWA κ. Ed Smeets αναφέρθηκε στη διεθνή πρακτική του θέματος.
Κύριος ομιλητής στο Εργαστήρι ήταν ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος Δρ. Κυριάκος Κύρου.
Στις τρεις ενότητες του Εργαστηρίου καλύφθηκαν θέματα, όπως η "Σημασία των Τιμολογιακών Πολιτικών", οι "Πρακτικές Εφαρμογές των Τιμολογιακών Πολιτικών" καθώς επίσης και η "Απόδοση του Δικτύου Ύδρευσης σε σχέση με Οικονομικές Παραμέτρους". Στο Εργαστήρι συμμετείχαν 20 ξένοι εμπειρογνώμονες σε θέματα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων από Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ρουμανία, Βέλγιο, Βραζιλία, Ελβετία, Πορτογαλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Γερμανία και Νορβηγία.
Το Εργαστήρι αποδείχθηκε πολύ σπουδαίας σημασίας για το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού και κατ’ επέκταση για όλη την Κύπρο, δεδομένου του εκτοπίσματος του IWA, ως ένα Παγκόσμιο Δίκτυο για τους επαγγελματίες στη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων. Το IWA αποτελεί σημείο αναφοράς, συνδέοντας την έρευνα και τις καλές πρακτικές που καλύπτουν όλο το φάσμα του κύκλου του νερού. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η προσπάθεια για καινοτόμες, βιώσιμες λύσεις σε παγκόσμια κλίμακα.
Το δίκτυο του IWA είναι δομημένο για την προώθηση της πολυεπίπεδης συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων ομάδων των Μελών του, διαχέοντας το όφελος της γνώσης σχετικά με την επιστήμη και τη διαχείριση του νερού σε παγκόσμια κλίμακα.
Τα Εργαστήρια και τα Σεμινάρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο όπως επίσης και οι ανάλογες δημοσιεύσεις, συντελούν στην επίτευξη ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών εστιάζοντας σε θεμελιώδη και πρακτικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τους φορείς και Οργανισμούς νερού.
Για το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, κύριο μέλημα του Διοικητικού Συμβουλίου, παραμένει η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση που προσφέρει στους καταναλωτές του. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με:
Γενικά, μπορεί να λεχθεί ότι η πραγματοποίηση του πιο πάνω Εργαστηρίου υπήρξε άκρως επωφελής και το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού το οποίο θα συνεχίζει να στηρίζει τέτοιες δραστηριότητες που σε τελευταία ανάλυση εξυπηρετούν πολλαπλά τόσο τους καταναλωτές του όσο και την ευρύτερη οικονομία της Κύπρου.
Ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Ανδρέας Χρίστου, φιλοξένησε στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού τους ξένους εμπειρογνώμονες (φωτ. 2). Επίσης, οι ξένοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την ιστορία της Κύπρου και τις κυπριακές αρχαιότητες που είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν όπως ο αρχαιολογικός χώρος Κουρίου, το Κάστρο Κολοσσίου και το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού (φωτο. 3). Οι εκπρόσωποι του IWA εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την όλη διοργάνωση του εργαστηρίου (φωτο 4).
Μνημείο της υδροδότησης της Λεμεσού
Στην παρουσία του Δημάρχου Ανδρέα Χρίστου και άλλων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του Προέδρου του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας, Επάρχου Λεμεσού Γιαννάκη Μαλλουρίδη και του Διευθυντή Σωκράτη Μεταξά, βουλευτών και εκατοντάδων πολιτών, τελέστηκαν από την Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, τα εγκαίνια της ιστορικής χαβούζας, που αποτελεί αρχαίο μνημείο Β'.
Από τις ανασκαφές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, αποκαλύφθηκε και ο λιθόστρωτος δρόμος μπροστά από το κυρίως κτίσμα της χαβούζα ο οποίος αποτελούσε και τη βασική δίοδο που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες από τις ημιορεινές περιοχές για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους, κυρίως χαρούπια, προς το λιμάνι της Λεμεσού για εξαγωγή. Η αποκατάσταση του μνημείου που κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα και αποτελούσε για πολλές δεκαετίες μέρος του μηχανισμού υδροδότησης ολόκληρης της Λεμεσού, όπως και η τοπιοτέχνηση και η γενικότερη ανάπλαση του χώρου που περιβάλλει τη χαβούζα, έγιναν με σχέδια της αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χρίστου.
Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, όπως ανέφερε στην «Φ» ο Διευθυντής του ΣΥΛ Σωκράτης Μεταξάς, στοχεύει να χρησιμοποιήσει το μνημείο για την καλλιέργεια υδατικής συνείδησης με επισκέψεις σχολείων και διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων ιδιαίτερα στον εξωτερικά διαμορφωμένο χώρο.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης των εγκαινίων παρουσιάστηκε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα ενώ του ΣΥΛ μοίρασε αναμνηστικά δώρα στους μικρούς επισκέπτες, συμβολικά για την υδατική συνείδηση.
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2011 στους κήπους του Σ.ΥΛ.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις του, την Τρίτη 22 Μαρτίου 2011, την καθιερωμένη εκδήλωση του.
Σ’ αυτήν φιλοξενήθηκαν μαθητές από διάφορα Δημοτικά Σχολεία της Λεμεσού που έστειλαν και αυτά το δικό τους μήνυμα.
Οι μαθητές βρήκαν την ευκαιρία να ενασχοληθούν σε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες τις οποίες διοργάνωσε το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού.
Οι μασκότ Σταγονούλα του ΣΥΛ και Τέλης της CYTA έδωσαν το παρόν τους υποστηρίζοντας την όλη εκδήλωση με τη ζωντάνια τους και πρόσφεραν διάφορα δωράκια στα παιδιά, ενώ η εταιρεία ΚΕΑΝ παραχώρησε χυμούς ως κεράσματα.
Η εκδήλωση καλύφθηκε από το ραδιόφωνο του Capital με ζωντανή, δίωρη σύνδεση.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού γιορτάζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου στις 22 Μαρτίου κάθε χρόνο.
Η αναγνώριση της μεγάλης αξίας του νερού οδήγησε τα Ηνωμένα Έθνη στην ανακήρυξη της δεκαετίας 2005-2015 ως διεθνή δεκαετία δράσης με σύνθημα «Νερό για ζωή».
Στις φωτογραφίες, στιγμιότυπα από την εκδήλωση.
Με την ευκαιρία της Γιορτής του Δέντρου, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Αθανασίου, διοργάνωσε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010, ειδική τελετή δεντροφύτευσης σε εγκαταστάσεις του στην περιοχή Αγίου Αθανασίου.
Η τελετή περιλάμβανε προσφώνηση του Διευθυντή του ΣΥΛ κ. Σωκράτη Μεταξά και χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Αγίου Αθανασίου κ. Κυριάκο Χατζηττοφή, που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μαθητές του Β΄ Δημοτικού Αγίου Αθανασίου, που τραγούδησαν τραγούδια και απήγγειλαν ποιήματα σχετικά με το δέντρο.
Ακολούθησε η δεντροφύτευση. Το πρώτο δεντράκι φύτεψε ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου κος Κυριάκος Χατζηττοφής μαζί με τα παρευρισκόμενα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι αυτές τις μέρες το ΣΥΛ ολοκληρώνει τη δεντροφύτευση περίπου 200 δέντρων συνολικά σε διάφορες εγκαταστάσεις του, στην ευρύτερη περιοχή Λεμεσού. Στη φωτογραφία στιγμιότυπα από την εκδήλωση.
Λεωφόρος Φραγκλίνου Ρούσβελτ 66, Τ.Θ. 50225, 3602 Λεμεσός - Κύπρος
Τηλ: 25 830 000, Τέλεφαξ: 25 564 382, Email: contact@wbl.com.cy
Copyright © Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού. Designed & Developed by Cytacom Solutions Ltd.