05/09/2016
Διεθνής Διαγωνισμός Stockholm Junior Water Prize 2016

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

«STOCKHOLM JUNIOR WATER PRIZE» ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

 

Για έκτη συνεχή χρονιά η Κύπρος εκπροσωπήθηκε στο Διεθνή Διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize, που πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, μέσα στo πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο World Water Week, από τις 27 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2016.  Ο φετινός διαγωνισμός τελούσε υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Καρλ Φίλιπ της Σουηδίας και σε αυτόν έλαβαν μέρος ομάδες μαθητών από 29 χώρες.

 

Την ομάδα που εκπροσώπησε την Κύπρο στον πιο πάνω Διαγωνισμό αποτελούσαν οι μαθήτριες του St Mary’s School Λεμεσού, Αλεξάνδρα Χριστοφή, Θάλεια Σοφοκλέους και Μαρία Χαραλάμπους.  Υπεύθυνη καθηγήτρια τους ήταν η Ειρήνη Παπαντωνίου. 

 

Οι μαθήτριες μέσα από την εργασία τους πρότειναν μια εναλλακτική μέθοδο για την επεξεργασία του νερού που χρησιμοποιείται ως "ballast" στα πλοία και εξήγησαν γιατί οι τρεις κυριότερες υφιστάμενες μέθοδοι επεξεργασίας παρουσιάζουν πρακτικά ή περιβαλλοντικά μειονεκτήματα.  Στη συνέχεια πρότειναν την επεξεργασία του νερού με χρήση νιτρικού αργύρου (AgNO3) σε αλουμίνα (ΑΙ2Ο3) για την εξάλειψη της ανάπτυξης βακτηρίων στο νερό.   

 

Όλοι οι μαθητές φιλοξενήθηκαν στη Στοκχόλμη από τους διοργανωτές και για έξι μέρες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν ιδέες, να δημιουργήσουν φιλίες με άτομα που τα συνδέει το κοινό ενδιαφέρον για τις επιστήμες και την έρευνα και βέβαια να ξεναγηθούν στην πόλη.

 

Οι διαγωνιζόμενοι ετοίμασαν αφίσες με τις γενικές αρχές της μελέτης τους που ανάρτησαν σε ειδικό εκθεσιακό χώρο στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης της Στοκχόλμης.   Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή μελέτησε τις προτάσεις και πήρε συνεντεύξεις από κάθε διαγωνιζόμενη ομάδα ξεχωριστά.  Η βράβευση του νικητή έγινε με βάση τη μελέτη που υποβλήθηκε καθώς και την προφορική παρουσίαση της.  Το έπαθλο που ήταν ένα κρυστάλλινο γλυπτό και χρηματικό ποσό $15.000 απονεμήθηκε από τον Πρίγκιπα Καρλ Φίλιπ της Σουηδίας στη νικήτρια ομάδα από την Ταϊλάνδη.  Η εργασία της ομάδας από την Ταϊλάνδη είχε ως θέμα τη συγκράτηση και αποθήκευση του νερού στη βάση μιας διαδικασίας που η ίδια η φύση εφαρμόζει.

 

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού http://www.siwi.org/stockholmjuniorwaterprize

 

Χορηγοί για τη διοργάνωση του Διαγωνισμού  στην Κύπρο είναι: ο οίκος  PWC, η Ελληνική Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η Green Dot Κύπρου, η USB Bank, η Universal Life και το ΣΑΛΑ.  Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ‘Ο Φιλελεύθερος’.

 

Το Μουσείο Νερού Λεμεσού έχει ήδη προκηρύξει τον επόμενο διαγωνισμό 2016 – 2017  για την Κύπρο.

 

Περισσότερες πληροφορίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού (www.wbl.com.cy) και στάλθηκαν απευθείας σε όλα τα Λύκεια (δημόσια και ιδιωτικά) και τις Τεχνικές Σχολές της Κύπρου

                   .                                                          

Η κυπριακή αντιπροσωπεία: από δεξιά το Μέλος του Συμβουλίου Φίλιππος Κατράνης, οι μαθήτριες Μαρία Χαραλάμπους, Αλεξάνδρα Χριστοφή και Θάλεια Σοφοκλέους και ο υπάλληλος του Μουσείου Νερού του ΣΥΛ Κλεῖτος Παϊσάνος 

                  

Οι μαθήτριες από την Ταϊλάνδη παραλαμβάνουν το βραβείο από τον Πρίγκιπα Καρλ Φίλιπ της Σουηδίας