05/04/2014
Προηγούμενοι Νικητές Διαγωνισμού

Το Σάββατο 5 Απριλίου 2014, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο "Πεύκιος Γεωργιάδης" του ΤΕΠΑΚ η διαδικασία επιλογής της κυπριακής συμμετοχής στο διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.  Ο διοργανωτής στην Κύπρο είναι το Μουσείο Νερού του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού το οποίο κάλεσε τα πιο κάτω σχολεία που επιλέγηκαν για να παρουσιάσουν τις μελέτες τους:

  1. The Heritage Private English School
  2. Ελληνική Σχολή Pascal Λεμεσού
  3. Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου
  4. Λύκειο Αποστόλων Πέτρου & Παύλου
  5. Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Στην εκδήλωση, οι μαθητές των πέντε σχολείων έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και η κριτική επιτροπή αποφάσισε να δώσει το Α΄ Βραβείο στους πιο κάτω μαθητές του Λυκείου Αποστόλων Πέτρου & Παύλου:

  1. Ζωή Κωνσταντοπούλου
  2. Αθανάσιος Φαίδωνος
  3. Σύλβια Βιττουρίνη

Η υπεύθυνη καθηγήτρια των μαθητών είναι η κα Χριστίνα Αριστοδήμου.

Στην εργασία τους οι μαθητές εξέτασαν την επίδραση συγκεκριμένων φαρμακευτικών ουσιών και μελέτησαν τρόπους εξουδετέρωσης των αρνητικών συνεπειών τους στο περιβάλλον.  Εστίασαν το ενδιαφέρον τους στα αναλγητικά και τα αντιπυρετικά φάρμακα που περιέχουν παρακεταμόλη και καφεΐνη.  Διεξήγαγαν πειράματα με υδατικά διαλύματα των ουσιών αυτών για να εξακριβώσουν την επίδραση τους σε τρία βασικά επίπεδα της τροφικής αλυσίδας.  Αφού διαπίστωσαν πειραματικά ότι οι ουσίες είχαν αρνητική επίδραση σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς που εξέτασαν, στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του οζονισμού για καθαρισμό του νερού από τις φαρμακευτικές ουσίες, μετρώντας επίσης την οξύτητα των διαλυμάτων και την περιεκτικότητά τους σε ενεργό άνθρακα, πριν και μετά τον καθαρισμό τους.  Η μέθοδος αυτή οδήγησε σε σημαντική απορρύπανση του νερού χωρίς άλλες αρνητικές συνέπειες.  Η εργασία καταλήγει με προτάσεις για επέκταση της διερεύνησης σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς και με επιπλέον φαρμακευτικές ουσίες.

Το Μουσείο Νερού θα αναλάβει την αποστολή της ομάδας των μαθητών στη Στοκχόλμη για να διαγωνιστούν με τους πρώτους της κάθε χώρας που θα συμμετάσχει.  Ο διεθνής διαγωνισμός θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014. 

Χορηγοί: Ελληνική Τράπεζα, PWC, Green-dot.
Χορηγός επικοινωνίας: Εφημερίδα Φιλελεύθερος.
Υποστηρικτής: ΤΕΠΑΚ.

Στη φωτογραφία είναι οι τρεις μαθητές του Λυκείου Αποστόλων Πέτρου & Παύλου που κέρδισαν το διαγωνισμό.