31/08/2012
Η Κύπρος στη διοργάνωση «STOCKHOLM JUNIOR WATER PRIZE» στη Σουηδία

Την βδομάδα 26-31 Αυγούστου 2012 διοργανώθηκε στη Στοκχόλμη το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Stockholm International Water Week για θέματα νερού.  Στα πλαίσια του ετήσιου Συνεδρίου διοργανώνεται κάθε χρόνο διαγωνισμός μεταξύ νέων ηλικίας 15-20 ετών από όλο τον κόσμο οι οποίοι παρουσιάζουν τις μελέτες/εργασίες τους που σχετίζονται με το νερό.

Φέτος η Κύπρος έλαβε μέρος στο διεθνή αυτό διαγωνισμό με την ομάδα που κέρδισε τον κυπριακό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Μουσείο Νερού Λεμεσού.  Την κυπριακή ομάδα απάρτιζαν οι μαθητές, Γιώργος Μενελάου, Ανδρέας Ττοφή και Μάριος Χρίστου, του Λυκείου Πολεμιδιών.  Η πρόταση τους αφορούσε στην επεξεργασία του νερού στο φράγμα Πολεμιδιών με τη χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Οι Κύπριοι μαθητές διαγωνίστηκαν με άλλους 55 νέους από 28 χώρες. Όλοι οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από τους διοργανωτές και για πέντε μέρες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν ιδέες, να δημιουργήσουν φιλίες με άτομα που τα συνδέει το κοινό ενδιαφέρον για τις επιστήμες και την έρευνα και βέβαια να ξεναγηθούν στην Στοκχόλμη.

Οι διαγωνιζόμενοι ετοίμασαν αφίσες με τις γενικές αρχές της μελέτης τους που ανάρτησαν σε ειδικό εκθεσιακό χώρο στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης της Στοκχόλμης.   Διεθνής Κριτική Επιτροπή από 6 άτομα μελέτησε τις προτάσεις, επισκέφθηκε την έκθεση και πήρε συνεντεύξεις από κάθε ομάδα ξεχωριστά. Η βράβευση του νικητή έγινε με βάση τη μελέτη που υποβλήθηκε, την παρουσίαση (αφίσα) και τις συνεντεύξεις. Το έπαθλο που ήταν ένα κρυστάλλινο γλυπτό και χρηματικό ποσό $5.000 απονεμήθηκε στη νικήτρια ομάδα της Σιγκαπούρης από την Πριγκίπισσα Βικτώρια της Σουηδίας.  Θέμα της εργασίας των μαθητών από τη Σιγκαπούρη ήταν η χρήση μπεντονίτη για την αφαίρεση συστατικών που φράσσουν αποχετευτικά συστήματα.

Περισσότερες πληροφορίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού http://www.siwi.org/stockholmjuniorwaterprize

Χορηγοί για την Κυπριακή συμμετοχή του 2012 ήταν η Ελληνική Τράπεζα, ο οίκος  PricewaterhouseCoopers Ltd και η i.e. Muhanna & Co. Actuarial Services.  Χορηγός επικοινωνίας η εφημερίδα ‘Ο Φιλελεύθερος’.

Το Μουσείο Νερού Λεμεσού θα προκηρύξει σύντομα το φετινό διαγωνισμό για την Κύπρο. Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού (www.wbl.com.cy) και θα σταλθούν απευθείας σε όλα τα Λύκεια (δημόσια και ιδιωτικά) και Τεχνικές Σχολές της Κύπρου.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται η ομάδα που εκπροσώπησε την Κύπρο στο διαγωνισμό.  Στη δεύτερη φωτογραφία διακρίνεται η ομάδα μαζί με το Δήμαρχο Μέσα Γειτονιάς και Μέλος του ΣΥΛ κ. Δώρο Αντωνίου και τον Ανώτερο Γραφέα ΣΥΛ Κλείτο Παϊσάνο.

 

This photos belongs to:
2012 Stockholm Junior Water Prize
Photo credit: Cecilia Österberg, Exray

 

This photos belongs to:
2012 Stockholm Junior Water Prize
Photo credit: Cecilia Österberg, Exray