06/04/2015
Διαδικασία επιλογής της κυπριακής συμμετοχής στο διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize 2015

Το Σάββατο 4 Απριλίου 2015, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο "Πεύκιος Γεωργιάδης" του ΤΕΠΑΚ η διαδικασία επιλογής της κυπριακής συμμετοχής στο διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.  Ο διοργανωτής στην Κύπρο είναι το Μουσείο Νερού του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού το οποίο κάλεσε τα πιο κάτω σχολεία που επιλέγηκαν για να παρουσιάσουν τις μελέτες τους:

1.       American International School in Cyprus Λευκωσίας

2.       Λύκειο Αποστόλου Λουκά, Κολοσσίου

3.       Λύκειο Γιαννάκη Ταλιώτη, Γεροσκήπου

4.       The Grammar School, Λευκωσία

5.       Λύκειο Λατσιών

Στην εκδήλωση, οι μαθητές των πέντε σχολείων έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και η κριτική επιτροπή αποφάσισε να δώσει το Α΄ Βραβείο στους πιο κάτω μαθητές του Grammar School, Λευκωσίας:

Ø  Νεόφυτος Φικάρδου

Ø  Ευδοκία Χαραλάμπους

Ο υπεύθυνος  καθηγητής   των μαθητών ήταν ο κος Νικόλας Χαραλάμπους.

 

Οι μαθητές στην εργασία τους  προτείνουν μια λύση για τη συλλογή του βρόχινου νερού και τη διοχέτευσή του στο αποχετευτικό δίκτυο, με τρόπο ώστε να αποφεύγεται η φραγή των φρεατίων από πέτρες και φύλλα που παρασύρονται από τον δρόμο, για να μην υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας. Η προτεινόμενη κατασκευή αποτελεί συνδυασμό α) πλευρικού φρεατίου για να συλλέγονται τα βρόχινα νερά από τον δρόμο, β) μιας υφιστάμενης πατέντας για συλλογή νερού χωρίς φραγή από βαριά αντικείμενα και γ) οικιακού «σκουπιδοφάγου» που θρυμματίζει ελαφρά αντικείμενα (λ.χ. φύλλα) ώστε να μην μπλοκάρεται η δίοδος προς τον αγωγό αποχέτευσης. Οι μαθητές παρέχουν κατασκευαστικό σχέδιο της πρότασής τους, κάνουν μια προκαταρκτική εκτίμηση του κόστους της και αναφέρουν πιθανές μελλοντικές κατασκευαστικές βελτιώσεις.

 

Το Μουσείο Νερού θα αναλάβει την αποστολή της ομάδας των μαθητών στη Στοκχόλμη για να διαγωνιστούν με τους πρώτους της κάθε χώρας που θα συμμετάσχει.  Ο διεθνής διαγωνισμός θα γίνει μέσα Αυγούστου 2015. 

 

Χορηγοί: Ελληνική Τράπεζα, PricewaterhouseCoopers (PWC), Green-dot, ΣΑΛΑ. 

Χορηγός επικοινωνίας: Εφημερίδα Φιλελεύθερος. 

Υποστηρικτές: ΤΕΠΑΚ, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

 

Στη φωτογραφία είναι οι δυο μαθητές του Grammar School Λευκωσίας που κέρδισαν το διαγωνισμό και θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στη Στοκχόλμη, μαζί με τον Καθηγητή τους, κο Νικόλα Χαραλάμπους, την κα Πέρσα Παπαϊωάννου εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΛ και τον κο Ανδρέα Αβραάμ εκπρόσωπο της εταιρείας PWC που ήταν ένας από τους χορηγούς του διαγωνισμού.