21/09/2015
Η συμμετοχή της Κύπρου στη διοργάνωση «Stockholm Junior Water Prize» στη Σουηδία

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Κύπρος εκπροσωπήθηκε στο Διεθνή Διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize, που πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, μέσα στo πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο World Water Week, από τις 23 Αυγούστου μέχρι τις 28 Αυγούστου 2015.  Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Πριγκίπισσας Βικτώριας της Σουηδίας και σε αυτόν έλαβαν μέρος μαθητές από 29 χώρες.

Την ομάδα που εκπροσώπησε την Κύπρο στον πιο πάνω Διαγωνισμό αποτελούσαν οι μαθητές του Grammar School Λευκωσίας Νεόφυτος Φικάρδου και Ευδοκία Χαραλάμπους.  Υπεύθυνος καθηγητής τους ήταν ο Νικόλας Χαραλάμπους. 

Οι μαθητές μέσα από την εργασία τους προτείνουν μια λύση για τη συλλογή του βρόχινου νερού και τη διοχέτευση του στο αποχετευτικό δίκτυο με τρόπο ώστε να αποφεύγεται η φραγή των φρεατίων από πέτρες και φύλλα που παρασύρονται από το δρόμο για να μην υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών.

Όλοι οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από τους διοργανωτές και για έξι μέρες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν ιδέες, να δημιουργήσουν φιλίες με άτομα που τα συνδέει το κοινό ενδιαφέρον για τις επιστήμες και την έρευνα και βέβαια να ξεναγηθούν στη Στοκχόλμη.

Οι διαγωνιζόμενοι ετοίμασαν αφίσες με τις γενικές αρχές της μελέτης τους που ανάρτησαν σε ειδικό εκθεσιακό χώρο στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης της Στοκχόλμης.   Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή μελέτησε τις προτάσεις και πήρε συνεντεύξεις από κάθε διαγωνιζόμενη ομάδα ξεχωριστά.  Η βράβευση του νικητή έγινε με βάση τη μελέτη που υποβλήθηκε καθώς και την προφορική παρουσίαση της.  Το έπαθλο που ήταν ένα κρυστάλλινο γλυπτό και χρηματικό ποσό $15.000 απονεμήθηκε από την Πριγκίπισσα Βικτώρια της Σουηδίας στον νικητή μαθητή από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. 

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού http://www.siwi.org/stockholmjuniorwaterprize

Χορηγοί για τη διοργάνωση του Διαγωνισμού  στην Κύπρο είναι: ο οίκος  PWC, η Ελληνική Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η Green Dot Κύπρου, η USB Bank και το ΣΑΛΑ.  Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ‘Ο Φιλελεύθερος’.

Το Μουσείο Νερού Λεμεσού έχει ήδη προκηρύξει τον φετινό διαγωνισμό 2015 - 2016  για την Κύπρο.

Περισσότερες πληροφορίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού (www.wbl.com.cy) και θα σταλθούν απευθείας σε όλα τα Λύκεια (δημόσια και ιδιωτικά) και τις Τεχνικές Σχολές της Κύπρου.